Conferències
Winterreise amb veu de dona
A càrrec d'Antoni Colomer
Dilluns 17 d'agost a les 19:30 h

Pot una actriu encarnar el rol de Hamlet o de Lear? Si fa uns anys era impensable, avui ja no en tenim dubte gràcies a memorables exemples. En el camp del Lied, sopranos i mezzos programen constantment cançons pensades per i per a homes sense que ens n’adonem. Tot i això, cert corrent crític qüestiona que una veu femenina interpreti un mite del repertori liederístic com Winterreise. ¿Hi ha motius interpretatius o tímbrics que sostinguin aquestes teories o es tracta de reminiscències heteropatriarcals? Al llarg de la història, però, les dones han abordat aquest cicle, des de Lotte Lehmann a Joyce di Donato. Sobre aquesta controvèrsia i sobre les versions femenines de referència de Winterreise girarà aquesta xerrada.

Conferència en català
 
El poeta Friedrich Rückert, entre l’Orient i la música
A càrrec de Raül Garrigasait
Dijous 22 d'agost a les 19:30 h
Friedrich Rückert (1788-1866) és un dels intel·lectuals alemanys més desconeguts i fascinadors del seu temps. Va arribar a dominar més de quaranta llengües, sobretot orientals, i en va traduir textos amb un gran talent. Va ser un poeta enormement prolífic, que es movia entre el lirisme íntim, la filosofia oriental i la discussió política. Però, a més de tot això, Rückert va ser un autor molt estimat pels compositors de lieder, des de Schubert, Robert i Clara Schumann i Brahms fins a Gustav Mahler. Què fa que els seus poemes s’hagin prestat tan bé a transformar-se en música? El conferenciant presentarà la figura de Rückert, explorarà la musicalitat dels seus versos i analitzarà la seva presència entre els compositors, especialment Schubert i Mahler.
Conferència en català
 
Henri Duparc, la música de l'ànima
A càrrec de Sílvia Pujalte
Divendres 28 d'agost a les 19:30 h
El nombre de compositors que han deixat d'escriure música en plena maduresa, bé per decisió pròpia, bé empesos per les circumstàncies, no és petit. Henri Duparc n'és un, segurament el que ha deixat el llegat més breu: tretze mélodies publicades per ell, quatre de recuperades posteriorment i un parell de peces més. Malgrat ser una obra tan minsa, i malgrat l'opinió del compositor, que deia que l'únic mèrit de les seves cançons era que hi havia posat l'ànima amb sinceritat, Duparc ocupa un lloc clau a la història de la mélodie i al repertori. Quina és la importància de la seva música? Per què va deixar de compondre abans de fer els quaranta anys? Quina va ser la seva relació amb la música després? Mirarem de respondre aquestes preguntes resseguint la biografia i la seva obra.
Conferència en català
 
I a més... les prèvies
Antoni Colomer ens presentarà cada vespre, en un format més breu, algun aspecte especialment rellevant del concert que escoltarem tot seguit.
 
De dimarts a dissabte a les 20.15 h, excepte els dies que hi hagi conferència.
Diumenges a les 18.45 h
Les conferències tindran lloc a la Sala Capitular de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Conferències gratuites amb l'entrada del concert del dia.