Monestir de Sant Quirze de Colera
SantQuirze 600x400

El monestir de Sant Quirze de Colera és una abadia benedictina de l'antic comtat d'Empúries, dins els límits del bisbat de Girona. Es tracta d’un conjunt arquitectònic format per la basílica de Sant Quirze, diverses dependències monàstiques organitzades al voltant del pati del claustre (del qual en queden vestigis), una torre de defensa i restes d'un pany de muralla, l'església de Santa Maria i les restes de l'antic hospital.

Els orígens del conjunt són difícils de precisar; sembla cert que va tenir dues consagracions: l'any 935, quan el bisbe Guiu de Girona consentí i l'octubre del 1123, any en què també es consagrà l’església de Santa Maria.

La desamortització de Mendizábal provocà que tot el conjunt es posés a subhasta essent adquirit pel general liberal Ramon de Nouvilas i de Ràfols qui li donà usos molt diversos. L’any 1994, els seus descendents van vendre’l a l'Ajuntament de Rabós, qui gestiona el conjunt en l’actualitat.

Des de l'any 1979, diverses campanyes de restauració i excavació han posat al descobert pintures romàniques del segle XII, restes d'una tercera església o cel·la (la més primitiva) i les tombes antropomòrfiques que l’envoltaven.

icon right nCom arribar-hi