Saint-André de Sorède
SaintAndre 600x400

Sant Andreu de Sureda és un antic monestir romànic benedictí situat al poble homònim de la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord. L'església de Sant Andreu, parròquia actual del nucli, està situada al centre de la població malgrat, antigament, el monestir quedava fora del nucli urbà.

Fundat per l'abat Miró vers el 800, el monestir va ser emplaçat en un inici a la Vall de Sant Martí traslladant-se més tard al costat del riu de Tatzó, on és actualment. El monestir va conèixer la prosperitat molt aviat i el 823 ja posseïa diverses viles de la zona. L'any 1109 la comtessa Ava, regent del Rosselló, l'uní a Santa Maria de la Grassa, encara que mantingué la protecció dels comtes de Rosselló. L'església fou consagrada el 1121 pel bisbe d'Elna. La importància de l'abadia va anar creixent al llarg del segle XII, però a partir del segle XIII començà a declinar.

L'església romànica és l'únic edifici que resta de l'antic monestir, ja que tant el claustre com els edificis monacals estan perduts. No obstant això, a la façana oest encara es conserva el conegut conjunt escultòric que inclou un timpà decorat amb una creu grega i un crismó inscrit, i una llinda de gran qualitat, semblant a la de la veïna Sant Genís de Fontanes. Els relleus d’aquesta, mostren Crist en majestat al centre i flanquejat per àngels, serafins i dues parelles d'apòstols, tots ells emmarcats arquitectònicament i envoltats per una ampla sanefa d'ornaments vegetals.

icon right nCom arribar-hi