Castello F 400x600

Santa Maria de Castelló d'Empúries és una església gòtica situada al nucli de Castelló, a l’Alt Empordà. Construïda sobre una primitiva església romànica, de la qual en queden alguns vestigis, es tracta d'un clar exponent del gòtic català de planta de saló.

El conjunt es va iniciar l’any 1261; la seva estructura arquitectònica es finalitzà a principis del segle XV, moment en què s’esculpiren la portalada de marbre de la façana i el retaule d'alabastre de l'altar major (una de les peces més significatives de l'escultura gòtica a Catalunya). Durant els segles XVII i XVIII, se n'amplià l’interior.

L'arribada de la Guerra Gran (1793-95) provocà que les tropes franceses utilitzessin el temple com a quarter, destrossant diversos elements de l’interior com el cor i l'orgue (construït, segons un document del 1494, pel mestre Pere Granyera). Posteriorment es reconstruïren (l'orgue actual data dels primers anys del segle XIX) per tornar a quedar malmesos durant la Guerra Civil espanyola (1936-39). L'orgue actual va ser construït a partir de l'any 1803 per Domènech Cavaillé i el seu pare, Joan Pere Cavaillé, procedents del Llenguadoc. Va ser acabat l'any 1854 per Gaietà Vilardebó. Va ser restaurat per Gerhard Grenzig entre 1976 i 1981. La Direcció General d'Arquitectura promogué vers el 1963 una àmplia restauració del conjunt que deixà el temple en l'estat en què es troba actualment.

icon right nCom arribar-hi